Pocket : Mudahkan kehidupan.

Salam.

Hari ini saya ingin berkongsi tentang salah satu aplikasi ‘favourit’ saya sebagai pembaca dan pengguna internet yang aktif. Aplikasi tersebut dikenali dengan nama “Pocket” atau istilah lamanya sebelum ini yang lebih popular disebut sebagai “Read-It-Later”

Pocket 1

Sebagai pengguna internet, kekadang berlaku kekangan masa untuk membaca apa sahaja artikel yang kita minati. Akibat tugasan dan tanggungjawab harian, ada masanya kita tidak sempat menghabiskan bacaan ke atas artikel menarik yang kita baru jumpai. Ada sesetengah keadaan, hari ini kita jumpa satu artikel yang bagus namun akibat tergesa-gesa, kita terpaksa tutup laptop mahupun telefon android dan sebaik tugas selesai, kita sudahpun melupai laman web artikel tadi dan terpaksa mencari semula serta online semula.

Maka, jika sebelum ini saya menggunakan Bookmark pada laman Google Chrome untuk menyimpan bahan menarik, namun masalahnya adalah apabila menggunakan android, kita terpaksa memerlukan talian internet untuk membaca content yang telah disimpan dalam Bookmark.

pocket 2

Tetapi dengan adanya aplikasi “Pocket”, dunia pembacaan dan rujukan menjadi semakin mudah. Pengguna boleh membaca apa sahaja content yang telah disimpan dalam Pocket tidak kira artikel, gambar mahupun video (ini memerlukan talian internet) pada mana-mana medium yang berlainan melalui akaun yang sama walau di mana pengguna berada secara offline. Diulangi secara OFFLINE.

Kelebihan lain Pocket, pengguna boleh mengkategorikan bahan-bahan yang disimpan dengan menggunakan ‘tag’ dan membuat ‘categorize’ bagi memesrakan penggunaan. Maka, pengguna boleh menyimpan segala konten secara tersusun dan sistematik.

pocket 4

Buat pengetahuan, aplikasi Pocket ini dihasilkan oleh saudara Nathan (Nate) Weiner pada Ogos 2007 melalui browser Mozilla Firefox Extension dengan menggunakan istilah “Read It Later”. Kini, aplikasi Pocket telah tersedia dalam pelbagai platform seperti OS X, Windows, iOS, Android, Windows Phone, Blackberry, Kobo eReaders dan Webbrowsers.

Mengikut pencapaian, aplikasi Pocket telah dipilih dalam kalangan “Time’s 50 Best Android Applications” pada tahun 2013. Bagi yang baru berjinak, boleh muat turun aplikasi ini di www.getpocket.com.

Selamat mencuba. Semoga bermanfaat.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s