ULASAN BUKU: “THE BEST STUDENT OF THE DAY”.

Sudah lama rasanya tidak berkongsi tentang buku. Tahun ini sehingga sekarang, bilangan pembacaan agak meningkat berbanding tahun sebelumnya. Namun, mana-mana buku yang sempat dihabiskan tidak sempat pula untuk dikongsikan bersama pembaca lain.

Buah tangan Dr.Nik Salida

Insha Allah, kali ini saya ingin berkongsi dengan anda sebuah buku nipis tetapi amat bermakna kepada diri saya, sebagai seorang ketua keluarga. Seorang suami. Seorang ayah kepada anak-anak yang masih kecil. Dan juga tidak asing sebagai seorang  guru. Saya tergerak membeli buku ini apabila pihak penerbit mempromosikan buku ini di laman page FB mereka dengan memuat naik secebis kandungan buku ini yang sekaligus mengubah persepsi lama saya. Sebelumnya, saya membaca tajuk buku ini dengan berpandangan bahawa buku ini adalah buku motivasi untuk pelajar sekolah. Apabila diamati di bahagian kecil di atas bukunya ternampak ‘motivasi keibubapaan’. Oh, saya tersilap. Maka, tanpa teragak-agak saya dapatkan buku ini.

 THE BEST STUDENT OF THE DAY.

 Mengapa buku ini diberi tajuk tersebut? Tunggu jawapannya nanti.

 Baiklah. Buku ini mengisahkan tentang perkongsian penulis utama, Dr. Nik Salida yang membicarakan kisah-kisah penuh menginspirasikan sepanjang beliau berada di England dalam melanjutkan pelajaran peringkat doktor falsafah, khususnya berkenaan pengalaman dan persepsi beliau terhadap sistem pendidikan awal di sana. Terdapat banyak cerita, rahsia dan maklumat-maklumat yang menarik  dikongsikan oleh beliau dalam buku ini.

Permulaan pengalaman beliau adalah bagaimana anak beliau yang masih kecil yakni berumur empat tahun dihantar ke salah satu sekolah tampak tidak berasa takut dan sentiasa bersemangat untuk ke sekolah setiap hari sehingga mencetuskan tanda tanya penulis apa yang dilakukan oleh pihak sekolah.

 Persoalan penulis  terjawab apabila beliau dan suami dijemput oleh guru anaknya untuk berbicara pada satu masa. Berikut perbualan mereka ;

cover2

Dan sebagai tambahan, di England hukuman bukanlah satu-satunya cara mereka mengajar, malah hukuman merupakan yang paling sedikit atau cara yang paling akhir sekali diambil. Menurut penulis, mereka ada cara yang lebih lembut dan memotivasikan kanak-kanak.

Apakah caranya? Itulah jawapan kepada soalan awal tadi iaitu THE BEST STUDENT OF THE DAY.

Bagaimana?

Di England, satu sticker ‘The Best Student of The Day’ atau Pelajar Terbaik Hari ini diberikan kepada kanak-kanak yang menunjukkan akhlak dan adab yang baik berdasarkan kepada dua perkara utama tadi serta tidak melanggar peraturan sekolah untuk hari tersebut. Cara ini seolah-olah membantu peningkatan self-esteem kanak-kanak kerana diberi penghargaan semenjak dari kecil lagi dan ini akan memotivasikan mereka untuk menjadi lebih baik. Ini amat bertepatan dengan didikan dengan cara Rasulullah saw. Pembacaan lanjut bagaimana kaedah ini dilaksanakan adalah melalui satu bab yang mengisahkan tentang seorang kanak-kanak yang bernama Daniel.

Menurut penulis lagi, sepanjang berada di England beliau mendedahkan bahawa kanak-kanak sentiasa seronok untuk ke sekolah kerana selain layanan guru yang baik, mereka juga tidak dibebankan dengan mata pelajaran yang banyak. Ini amat membantu bagi mengelakkan stres dalam kalangan kanak-kanak yang masih berusia mentah. Perkara ini amat berbeza dibandingkan dengan negara kita, Malaysia. Ada kanak-kanak yang sudah diberi penekanan oleh ibu bapa dengan menghantar anak ke pusat tuisyen dari kecil demi mengejar bilangan ‘A’ yang tinggi dalam peperiksaan awam. Penulis sempat menegur bahawa budaya ini telah banyak menjejaskan pembudayaan ilmu dalam kalangan anak-anak Malaysia sehingga kanak-kanak hilang keseronokan dalam menuntut ilmu.

cover3

Sebenarnya ada banyak lagi perkongsian dan info menarik yang dikongsikan oleh penulis dalam buku ini berkenaan perbandingan sistem pendidikan negara luar dengan sistem pendidikan dalam negara kita. Dalam berkongsi kisah-kisah pengalaman beliau, sebenarnya pembaca juga khususnya ibu bapa atau guru boleh menggunakan setiap maklumat dan tips yang didedahkan untuk mengerakkan perubahan dalam didikan ke atas anak-anak di rumah mahupun di sekolah oleh para guru. Sempat lagi dan masih belum terlambat.

cover4

Dr. Nik Salida turut berkongsi tips-tips berguna dalam buku ini seperti tips mendidik anak, cara pemakanan anak-anak, rahsia supaya tidak lupa ajaran guru, kaedah mendidik anak menunaikan solat dan banyak lagi tips yang bagus untuk diamalkan atau dipraktikkan.

Memandangkan sekarang sedang berlangsungnya #mycybersale di laman PTS, rebutlah peluang untuk dapatkan buku ini dengan harga yang menarik. Selamat membaca.

4 thoughts on “ULASAN BUKU: “THE BEST STUDENT OF THE DAY”.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s