ULASAN FILEM : UMMI AMINAH

Dalam perjalanan balik menaiki pesawat MAS Boeing MH7482 dari Kuala Lumpur ke Sibu tempoh hari, buat pertama kalinya menaiki pesawat yang dilengkapi dengan mini televisyen di belakang tempat duduk penumpang. Seperti rusa masuk kampung, mencuba aplikasi yang ada padanya. Kagum kerana ia menghimpunkan pelbagai permainan khusus untuk kanak-kanak dan juga himpunan filem-filem terkini seluruh dunia. Setelah membuat pemilihan dan penilaian melalui sinopsisnya saya memilih untuk menonton filem Indonesia ‘Ummi Aminah’. Dengan durasi tayangan selama 2 jam membuatkan saya pasti filemnya tamat setibanya di lapangan terbang Sibu,

Filem arahan Aditya Gumay ini mengisahkan tentang seorang ustazah, Ummi Aminah (Nani Wijaya) yang menerima sambutan yang sangat hangat daripada kalangan pendengar khususnya para wanita setiap kali mengadakan ceramah agamanya di sekitar wilayah Jawa, Indonesia. Ummi memiliki 2 orang anak daripada hasil bekas suaminya (perkahwinan gagal) dan 5 orang anak bersama suami baharunya yang dilakonkan Rasyid Karim. Filemnya bermula dengan babak-babak pengenalan kepada karakter dan latar belakang ahli keluarga Ummi Aminah setiap seorang sehingga penonton dapat memahami kelangsungan dalam keluarga tersebut.

Setiap karakter khususnya anak-anak Ummi memainkan peranan penting dalam mengerakkan jalan cerita. Konflik yang timbul secara pantas sehingga membuatkan penonton bermain emosi dengan cepat tanpa nafas. Bergerak seperti roller coaster  bermula daripada anak Ummi, Zarika seorang wanita yang mempunyai karier yang sukses telah bermain api apabila cuba menodai suami orang menimbulkan buah mulut orang ramai di laman sosial. Seterusnya, anak lelaki Ummi, Zainal yang bekerja sebagai pemandu peribadi ibunya menghadapi konflik dengan isterinya (Revalina S. Temat) yang inginkan kehidupan berdikari walaupun menghadapi masalah kewangan. Sehingga satu peringkat, Zainal ditangkap oleh pihak berkuasa kerana disabitkan kesalahan menjual narkotik. Tidak berhenti di situ, konflik terus berlaku apabila suami Ummi, Abah telah ditipu dalam urusan beli jual tanah yang melibatkan kerugian yang sangat besar. Semua kejadian ini telah membangkitkan klimaks dan memukul kencang kehidupan Ummi Aminah sehingga nekad berhenti sebagai penceramah.

Kesan daripada kejadian tersebut, ceramah Ummi yang dijadualkan menerima sambutan dingin daripada orang ramai dan ada juga dibatalkan pada saat-saat akhir. Namun, kreativiti pengarah filem memberikan keredaan dan ketenangan jiwa apabila Ummi Aminah menerima segala kejadian dengan redha dan kuat tanpa menyalahkan takdir daripada-Nya. Selepasnya, penonton disajikan dengan babak penyembuhan daripada setiap konflik pada pertengahan cerita. Maka, tamat sahaja filemnya apa yang mampu saya berikan adalah 4/5 bintang. Objektif filemnya yang jelas dan hala tuju cerita yang mudah untuk diikuti. Yang penting memberikan kesedaran kepada penonton tentang dugaan kehidupan. Mungkin babak yang dipaparkan juga secara tidak langsung dekat dengan kehidupan realiti masyarakat menjadikan kesan filem ini sangat mengesankan.

Buat produser filem di Malaysia, di manakah keupayaan anda untuk menghasilkan filem hebat seperti negara jiran kita, Indonesia? Memang benar, filem Indonesia lagi dekat dalam jiwa masyarakat Malaysia. Filem yang penuh inspirasi menyentuh hal kekeluargaan, sahabat dan perjuangan dalam kehidupan lebih bermakna daripada filem aksi ganas dan lucah yang menambahkan lagi kebejatan sosial dalam negara sekaligus menunjukkan kebanyakan produser filem tempatan lebih syok sendiri dalam menghasilkan karya mereka.

5 thoughts on “ULASAN FILEM : UMMI AMINAH

  1. Pingback: Bisnis Cerdas: KUTIPAN CERITA INSPIRASI DAN MOTIVASI … | inspirasi.me

  2. Memang teringin nak tengok. Tetapi sehingga sekarang belum ada jumpa jualan dvdnya.. 🙂 Ada banyak filem indonesia yang sudah dalam senarai ingin ditonton.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s