ULASAN BUKU : TUAN DIREKTUR

Karya Pak Hamka

Saya cukup terkesan dengan membaca buah tangan Pak Hamka yang kali ini. Tuan Direktur sebuah karya yang kaya dengan kata-kata hikmah, pengajaran yang berguna dan menginsafkan serta teladan yang baik dalam mengejar kehidupan.

Tuan Direktur bukanlah berkisar tentang direktor yang menyelenggara bidang perfileman. Tuan Direktur yang dimaksudkan dalam novel ini adalah Tuan Besar atau Orang Kaya. Maka, Tuan Direktur adalah merujuk kepada Jazuli seorang pemuda Banjar yang telah mencuba nasib berniaga di bandar Surabaya. Kejayaan Jazuli membina toko emas dan intan yang besar sehingga dikenali sehingga ke luar negara telah mengubah Jazuli menjadi seorang yang dahagakan pujian orang ramai dan takbur dalam mengejar kekayaan dan kehormatan. Dikelilingi oleh teman-teman yang hanya sekadar mengambil kesempatan kekayaannya seperti Mas Karto, Margono, Mr. Mustafa, Mr. Sumarta dan Kadri yang sentiasa memuja-muja Tuan Direktur lantas menjadikan beliau semakin lupa diri.

Pak Yasin pula adalah seorang lelaki tua yang pemurah dan peramah dengan sesiapa sahaja. Sikap Pak Yasin menjadi kesenangan kepada orang kebanyakan khususnya penyewa-penyewa di tapak tanahnya yang dibina tapak rumah sewa kecil. Penyewanya terdiri daripada kuli-kuli dan para penjaja yang kehidupan mereka tidak sentiasa senang. Walau bagaimanapun, di tapak tanah tersebut, Pak Yasin berbesar hati membina surau sebagai tempat berkumpulnya sesama mereka sekaligus menambahkan lagi pertautan hubungan bagai bapa dan anak-anak bukan sahaja pada waktu solat malahan ketika hari-hari kebesaran Islam.

Namun, yang menjadi plot utama novel ini adalah kerakusan Tuan Direktur yang berhajat untuk mendapatkan tapak tanah Pak Yasin itu bagi membina kilang perusahaan kain. Setiap waktu, utusan dihantar untuk memujuk Pak Yasin agar menjual tanahnya dengan pelbagai suapan seperti diberi wang tunai dan makanan yang enak. Tetapi, semuanya ditolak dengan baik oleh Pak Yasin.

Kehidupan Pak Yasin walaupun serba kekurangan, namun kaya dengan budi bahasa, jiwa yang lapang dan falsafah kehidupan yang mengajak kepada keTuhanan telah menarik minat seorang pemuda, Fauzi untuk berdekatan dan bergaul dengan Pak Yasin. Fauzi bekas pengurus hotel Tuan Direktur yang dipecat telah mengambil keputusan untuk membina kehidupan sendiri dengan tujuan yang lebih jelas tanpa terpengaruh dengan kebendaan sebagaimana yang dipelajari daripada Tuan Direktur. Pertemuan dengan Pak Yasin telah mengubah prinsip hidupnya bahawa kesenangan di akhirat lebih utama.

Melalui pembacaan novel ini, pembaca disuguhkan dengan falsafah-falsafah kehidupan dan sindiran tajam yang disampaikan oleh Pak Hamka melalui watak Pak Yasin. Salah satunya ;

“…iaitu tindasan majikan kepada buruh, buruh hanya sebagai alat perkakas untuk pengayakan majikan dan majikan memandang buruhnya tidak ada harga, kecuali untuk penambah kekayaannya. Tidak kecil hati bapa keadaan itu kalau terjadi di tanah lain. Tetapi kecil hati bapa kalau terjadi di tanah yang dikongkong keislaman ini”

Klimaks novel ini berlaku apabila Pak Yasin, Fauzi dan beberapa orang pelajar yang buta huruf serta Tuan Direktur sendiri telah ditangkap oleh pihak berkuasa atas fitnah melakukan rapat rahsia untuk menjatuhkan pemerintah. Peluang di penjara digunakan sebaik mungkin oleh Pak Yasin menyampaikan pesanan atau nasihat yang cukup pedih buat Tuan Direktur. Kesudahannya, anda perlu dapatkan buku ini kerana ia menjanjikan kepuasan yang tersendiri.

Jadi, membaca novel ini mencetuskan satu pengajaran kepada pembaca agar jangan takbur dan tamak kepada dunia yang sebenarnya banyak menipu. Semua harta dunia adalah pura-pura buat melalaikan manusia daripada tujuan sebenar hidup di bumi yang fana ini. Walaupun novel Tuan Direktur ini nipis namun sarat dengan pelajaran untuk diambil hikmahnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s