ULASAN BUKU : BIMASAKTI MENARI

Syukur alhamdulilah kerana dengan limpah kurnia-Nya, saya masih diberi umur yang panjang untuk menitipkan tulisan di teratak ini yang sudah lama terbiar usang. InsyaAllah, semoga ketikan jari di papan kekunci ini menjadi detik permulaan dan saksi kepada kembalinya memugar segar blog MENJANA MINDA. Doakan..

Saya telah hampir membaca dan memiliki kesemua karya beliau. Antaranya Odisi Tanah Kencana, Warisnya Kalbu, Kasih Nan Agung, dan Impuls/Roh. Hanya Bukan Legasi Lalang yang saya masih belum miliki dan hadam isinya. Kesemua karya beliau telah memenangi Hadiah Sastera Kumpulan Utusan Kategori Novel Remaja dan yang terbaharu adalah Bimasakti Menari. Siapakah penulis ini? Beliau adalah Sri Rahayu Mohd Yusop. Beliau adalah salah seorang penulis yang saya tunggu karyanya setiap tahun.

Bimasakti Menari adalah sebuah karya yang mengisahkan tentang pemeliharaan alam sekitar khususnya untuk menangani pencemaran cahaya. Sebagai seorang pencinta alam, saya berasa teruja untuk membaca buah tangan penulis kali ini selepas dikecewakan dengan Impuls/Roh. Tahniah kepada penulis kerana membuka pandangan pembaca tentang kepentingan menjaga kelestarian alam daripada tangan-tangan yang merosakkan dengan tujuan pembangunan.

Watak utama, Nurul Hafsa adalah seorang graduan lulusan Ilmu Falak telah mencabar dirinya untuk mengembalikan kegelapan langit Kuala Selangor setelah kecewa kerana gagal menyumbangkan kepakarannya dalam mencerap langit kepada pelajar cilik dari Jepun. Rentetan itu, Nurul Hafsa berjuang agar Kuala Selangor kembali kepada fungsinya sebagai sebuah tempat pengkaji bintang amatur dan profesional.

Muhammad Taufik pula adalah seorang yang mempunyai impian untuk memelihara populasi kelip-kelip yang cukup terkenal di Kuala Selangor khususnya di Kampung Kuantan. Populasi haiwan tersebut yang sudah semakin berkurangan mencetuskan ilham kepada Muhammad Taufik untuk membina suatu kawasan di luar grid kemanusiaan agar kelip-kelip mempunyai ruang dan peluang untuk hidup tanpa gangguan manusia mahupun persekitaran.

Maka, objektif yang hampir sama dalam memelihara alam sekitar menjadikan Nurul Hafsa dan Muhammad Taufik bergabung tenaga untuk mencapai dua tujuan hakiki yakni pertama, mengembalikan kegelapan langit atau mengurangkan pencemaran cahaya. Kedua, mewujudkan semula populasi kelip-kelip daripada ancaman.

Sememangnya, sesebuah novel tidak lari daripada konflik. Ia menjadikan novel ini tidak mendatar, namun saya rasa mungkin konflik yang ditimbulkan daripada Johann Arlington-Majid mungkin boleh dikembangkan lagi kerana perkembangannya agak terbatas dan terlalu cepat untuk diusaikan. Walau bagaimanapun, ia masih tidak menjejaskan kelebihan buku ini dalam menyampaikan intelektual berkenaan bidang falak dan cahaya.

Kesempatan diri yang pernah menjalani latihan praktikum di Tanjung Karang, Selangor membuatkan saya dapat melakukan imaginasi yang baik dalam mencicip kenikmatan Bimasakti Menari kerana Kuala Selangor bukan suatu bandar yang asing bagi saya setelah 3 bulan di sana pada tahun 2008. Sudah semestinya saya masih mampu mengimbau kenangan melawat Bukit Melawati dan kawasan perkampungan Kampung Kuantan.

Sememangnya tahniah kepada penulis atas kemenangan beliau melalui novel ini kerana menawarkan sesuatu yang berlainan dalam menangani isu alam sekitar kepada pembaca khususnya kepada para remaja.

7 thoughts on “ULASAN BUKU : BIMASAKTI MENARI

  1. Salam Tuan,

    Terima kasih kerana sudi membaca BM dan menulis ulasan yang menggalakkan ini. Segala komen tentang kekurangan dan kelebihan saya akan jadikan iktibar. Saya sebagai anak jati Tanjung Karang dan daerah Kuala Selangor berbangga kerana tuan mempunyai memori indah di nusa indah itu. Jika ada kesempatan, kembalilah ke Kuala Selangor.

    Sri Rahayu Mohd Yusop

  2. Waalaikumusalam.

    Terima kasih juga kepada Puan kerana sudi untuk singgah di teratak saya ini. Puan adalah salah seorang penulis yang saya contohi kerana atas profesion yang sama sebagai pendidik, puan masih mampu menulis karya yang bermutu untuk tatapan masyarakat.

    InsyaAllah, jika ada kelapangan ingin juga berkelana ke daerah Kuala Selangor kerana amat rindu dengan ‘nasi ambeng’ yang dimakan buat pertama kali di sana. Hehe.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s