Kembara Bumi Kelantan – Bhgn.2

Bagi pelancong yang datang ke Kelantan, sudah pastinya Rantau Panjang adalah destinasi pilihan dan paling popular. Tambahan pada cuti sekolah sebegini, begitu ramai orang luar Kelantan yang membawa ahli keluarga untuk membeli belah. Sepanjang perjalanan, didapati beberapa buah bas yang membawa rombongan.

Pada pukul 10.00 pagi, kami sampai ke destinasi. Begitu ramai orang sehingga berkali-kali berpusing untuk mencari parking. Di mana-mana pun, di sini juga mempunyai pasaraya Mydin. Kami telah buat anggaran bahawa hanya berada di sini dalam 3 jam sahaja. Walau bagaimanapun, kami balik ke Kota Bharu selepas pukul 2.30 petang. Borong sakan pula.

Bagi kaum wanita, sudah pastinya rambang mata apabila melihat pelbagai barangan wanita yang dijual dengan harga yang amat rendah jika dibandingkan dengan Kuala Lumpur atau tempat lain. Antara produk yang menjadi tarikan sudah pastinya kain tudung, pelbagai jenis baju dan barangan aksesori. Kepada kaum lelaki pula, sudah pastinya berduyun ke kedai menjual t-shirt bola sepak. Maklumlah demam bola sepak sudah bermula sekarang. Saya adalah salah seorang insan yang tidak ketinggalan. Memang jauh perbezaan dari segi harganya. Namun begitu, dengan saiz badan yang agak kecil saya hanya dapat dua pasang baju kerana sudah tiada saiz S dalam stok.

kredit gambar (Frank Al-Masyi)

kredit gambar (kelantandarulnaim)

Dengan kelahiran bayi tidak lama lagi, saya dan isteri mengambil kesempatan membeli beberapa barangan keperluan untuk menyambut cahaya mata kami. Terlebih dahulu, saya memohon kemaafan kerana kurang mengambil gambar kerana terlalu khusyuk untuk membeli barangan.

Perjalanan balik, bapa mertua yang memandu maka saya mengambil kesempatan untuk mengambil gambar sepanjang perjalanan.

Nampak dekat tetapi akibat kesesakan, mengambil masa juga

hendak sampai.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s