Konvoi Freedom Foltilla diserang

Beberapa hari lepas, saya sering mengikuti peristiwa terkini dalam rancangan AWANI ch501 setiap hari untuk mendapat input terbaharu daripada wartawan AWANI di atas salah satu kapal konvoi misi kemanusiaan Lifeline For Gaza (LL4G) ke Gaza yang membawa pelbagai barangan keperluan  dan perubatan untuk diserahkan kepada penduduk Palestin. Kembara mereka melibatkan 9 buah kapal yang terdiri daripada pelbagai negara seperti UK, Turki, negara Asia dan Eropah. Mereka berkumpul di perairan Cyprus dan seterusnya bergerak ke Gaza.

Majlis sebelum perlepasan konvoi dari negara Turki

Walau bagaimanapun, semalam dikejutkan dengan berita apabila salah satu kapal konvoi tersebut yakni “MV Mavi Marmara” diserang oleh rejim Zionis sehingga mengakibatkan 20 orang aktivis terbunuh. Manakala puluhan yang lain mengalami kecederaan akibat terkena tembakan. Apabila mengetahui tentang peristiwa ini, perasaan amarah dan geram menyelubungi diri kerana berlakunya penindasan secara terang-terangan oleh Israel ke atas sebuah pasukan yang bermotifkan keamanan bagi membantu golongan Islam yang berada di Palestin. Penindasan ini seolah-olah ditutup sebelah mata oleh kuasa dunia khususnya Amerika Syarikat tanpa sebarang kenyataan rasmi dibuat setakat ini. Memang sudah diketahui, hubungan yang terjalin antara Amerika Syarikat dan Israel adalah erat. Namun, yang menyedihkan adalah negara-negara Islam yang kaya raya sepi dan membisu tanpa mengambil langkah bagi meningkatkan syiar Islam terutamanya dalam membantu membangunkan negara Palestin. Lihat lah bagaimana negara Mesir, Arab Saudi dan beberapa negara Islam yang lain hanya berpeluk tubuh dan bungkam apabila melibatkan perjuangan membela rakyat Palestin.

Di manakah peranan badan OIC? Bagaimanakah pula tindakan yang bakal diambil oleh PBB selaku badan keselamatan dan keadilan dunia? Saya berkeyakinan isu ini hanya akan terus dibisukan dan jika dibicarakan pun sudah pasti hanya di permukaan sahaja. Zionis akan tetap dilindungi. Pengetahuan dan kesedaran berkenaan apa yang berlaku di Palestin amat penting ditanam dalam jiwa seseorang sebagai rakan Muslim. Perjuangan rakyat Palestin membebaskan negara daripada cengkaman penjajah buas perlu ditekuni sejarah dan corak pemikiran mereka. Bagaimana? Bacalah segala maklumat yang telus dan bebas pendiriannya daripada buku, artikel di media cetak mahupun internet.

Penindasan ke atas golongan Palestin sudah berlaku terlalu lama. Saya masih ingat bagaimana saya menggunakan isu kekejaman Yahudi ini sebagai penerangan kepada para pelajar saya. Rata-ratanya tidak tahu langsung latar belakang peristiwa berdarah di benua Arab itu. Maka, perkongsian maklumat dicurahkan kepada para pelajar supaya mereka tidak ketinggalan dengan isu berat dan serius untuk difikirkan. (Kecewa kerana rata-rata pelajar sekarang lebih peka kepada isu hiburan yang melibatkan artis).

Sehubungan itu, sama-samalah kita mendoakan keamanan di atas muka bumi ini. Selamatkan Palestin. Berdoa semoga semua aktivitis dalam keadaan selamat dan tidak patah semangat dan terus berjuang menegakkan keadilan di bumi Palestin. Untuk mengetahui lebih lanjut boleh melawat ke ruangan di bawah ;

Lifeline 4 Gaza

Viva Palestina

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s