Julie and Julia : Adaptasi buku ke filem

Mungkin sedikit terlambat untuk saya menonton filem ini. Ada aura tersendiri yang dimiliki oleh filem arahan Nora Ephron yang diadaptasikan daripada sebuah buku yang bertajuk Julie & Julia. Buku tersebut ditulis melalui satu kisah yang sebenar dialami oleh penulisnya yakni Julie Powell.

Sesungguhnya, filem Barat tidak semuanya membawa kepada kerosakan minda dan tingkah laku. Ada filem mereka lebih baik daripada filem negara kita yang berfikiran sempit dan hanya mengandungi unsur keseronokan semata-mata tanpa mengandungi nilai-nilai yang murni untuk dihayati dan menyedarkan penonton. Tengoklah di pawagam sekarang di mana filem kita lebih menggalakkan masalah sosial yang kini sudah pun semakin meruncing.

Berbalik semula kepada filem Julie & Julia, ia mengisahkan berkenaan dua orang wanita yang hidup pada zaman yang berlainan tetapi mempunyai kesamaan dari segi kemampuan memasak. Julia Child yang hidup di Paris ketika tahun 50-an merupakan seorang perempuan yang ceria dan riang serta suka kepada makanan sehingga membuatkan Julia belajar untuk memasak masakan Perancis. Akhirnya, Julia telah berjaya dan menjadi chef bagi masakan negara Eiffel tersebut. Namun, Julia mempunyai satu impian untuk menerbitkan sebuah buku masakan dengan objektifnya ditujukan kepada wanita-wanita Amerika untuk memasak masakan Perancis. (kerana buku masakan Perancis langsung tidak mempunyai terjemahan bahasa Inggeris)

Berbanding dengan kehidupan Julie Powell pula, beliau merupakan seorang wanita yang berkerjaya di Lower Manhattan Development Corporation iaitu sebagai pelayan panggilan (call center).  Akibat tekanan yang dihadapi, maka Julie telah membuat keputusan untuk memperbaiki dan menceriakan dirinya dengan melaksanakan satu matlamat sebagai cabaran dirinya iaitu memasak kesemua masakan yang terdapat dalam buku masakan Julia Child yang bertajuk Mastering the Art of French Cooking terbitan pada tahun 1961 dan Julie akan memuatkan segala proses masakannya di dalam satu halaman blog miliknya. Julie membuat satu deadline bahawa dia akan memasak sebanyak 524 resipi dalam buku tersebut dalam masa satu tahun (365 hari).

Menariknya melalui kedua-dua watak ini adalah apabila kisah mereka mempunyai beberapa persamaan secara tidak langsung. Sepanjang Julia Child berusaha belajar masakan Perancis sebelum dia terkenal sebagai chef dan seterusnya berusaha untuk mencari penerbit bagi menerbitkan buku masakannya, Julie Powell pula berusaha untuk mencapai deadline yang telah ditetapkan olehnya. Kedua-dua situasi ini membuatkan mereka sentiasa menghadapi cabaran dan ianya perlu difahami oleh suami mereka. Di sini dapat dilihat bagaimana suami mereka memainkan tanggungjawab penting bagi memulihkan semangat isteri mereka dengan cuba memahami masalah yang dihadapi dan bersedia setiap masa memberikan sokongan tanpa berbelah bahagi walaupun pada suatu ketika Eric Powell (suami Julie) melarikan diri sekejap kerana pergaduhan kecil berlaku.

Daripada hanya keseronokan berblog, akhirnya blog Julie Powell mempunyai peminat tersendiri sehingga blognya menduduki tangga ke-3 di Amerika yang menghimpunkan paling ramai pengunjung. Ini telah menambahkan lagi semangat kepada Julie untuk terus melaksanakan objektif yang telah dibuatnya. Hanya berblog, akhirnya pelbagai pihak media massa datang mampir untuk mewawancara dan ingin menghasilkan sebuah buku berdasarkan blog yang dititipkan olehnya. Ini sedikit sebanyak membuka ruang kepada Julie untuk mencapai impiannya sebagai seorang penulis.

Dalam kehidupan Julia Child pula, setelah syarikat penerbitan Houghtan Mifflin menolak untuk menerbitkan buku masakannya, akhirnya terdapat sebuah syarikat menerima manuskrip dan sudi untuk menerbitkan buku masakan Julia’s selepas editor penerbitan tersebut mencuba salah satu resipi yang terkandung dalam manuskrip itu di rumah. Menarik.

Paling menggembirakan adalah pada babak akhirnya Julia Child menerima satu bungkusan pos yang sangat istimewa baginya.

Maka, melalui filem ini kita dapat melihat kepada keasyikan perfileman Barat mengadaptasikan sesebuah filem berdasarkan buku-buku samada fiksyen ataupun bukan fiksyen. Jika dilihat kepada filem ini, terdapat dua buku yang menjadi sumber utamanya iaitu buku masakan Mastering the Art of French Cooking dan buku Julie and Julia. Dan ia sekaligus menggalakkan dunia pembacaan di kalangan warga Barat kerana ia menunjukkan bukti bahawa melalui pembacaan pelbagai kemahiran dan faedah yang dapat diperolehi serta menjadi bukti bahawa membaca itu mempunyai keseronokan sebagaimana menonton filem juga.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s