Filem kita bagaimana?

Dalam kesibukan membaca, saya juga meminati menonton filem-filem yang memberikan beberapa kepelbagaian perspektif  dalam jiwa dan minda untuk difikirkan dan direnungkan.

Beberapa minggu yang lalu, saya telah menonton sebuah filem India yang bertajuk Taare Zameen Par, lakonan aktor terkenal Aamir Khan di bawah terbitan milik syarikat beliau sendiri. Saya begitu tertarik dengan filem tersebut yang menyampaikan tentang sebuah konsep disleksia.

Menurut Wikipedia, disleksia bukan merupakan satu penyakit tetapi ia merupakan satu gangguan dalam pembelajaran yang biasanya dialami oleh kanak-kanak. Lazimnya, masalah pembelajaran yang dihadapi adalah seperti membaca, menulis, mengeja, dan kemahiran mengira walaupun daya pemikiran mereka dalam keadaan normal.

Ketika bersekolah rendah dahulu, saya pernah berada sekelas bersama seorang rakan sekelas yang menghadapi masalah ini. Namun, pada masa itu saya tidak tahu menahu lagi apa yang berlaku sebenarnya. Dari tahun ke tahun si dia masih gagal menguasai ejaan dan mengenal abjad a-b-c-d… walaupun umur sudah pun menginjak 12 tahun (darjah 6). Seringkali dia dimarahi oleh guru pada ketika itu. Kini, saya tidak tahu bagaimanakah nasibnya kerana apabila ingin melangkah ke sekolah menengah, dia berhenti daripada persekolahan.

Berbalik kepada filem tadi, saya berasa terhibur dan tersentuh apabila melihat babak-babak yang meruntun jiwa bagaimana seorang kanak-kanak yang dikenali sebagai Ishaan sering dimarahi dan dihukum oleh guru, tertekan dengan kehendak orang tua yang hanya mementingkan akademik 100% (persepsi ia memberikan peluang kerjaya lumayan dan menyenangkan) serta keseorangan dalam menangani masalah yang tiada siapa yang memahami apa yang berlaku sebenarnya. Daripada seorang pelajar yang ceria, Ishaan menjadi seorang kanak-kanak yang pendiam dan mengalami kemurungan yang amat serta terpinggir.

Kehadiran Ram Shankar Nikumbh (Aamir Khan) yakni seorang guru seni dalam hidup Ishaan nyata sekali berjaya mengubah dia kembali diterima dalam kehidupan. Melalui babak ini, saya kagum dengan semangat seorang guru yang mempunyai kesabaran tinggi, kecekalan dan kreatif dalam mengambil pelbagai pendekatan bagi mengembangkan bakat sedia ada dalam diri Ishaan. Beliau berusaha untuk memperkembangkan diri Ishaan bahawa dia berpotensi untuk berjaya dalam kehidupan masa hadapan sama sebagaimana insan yang lain. Contohnya bagaimana Ram menekankan beberapa tokoh terkenal yang mencipta nama pada usia dewasa di mana mereka juga mengalami disleksia ketika kanak-kanak seperti Albert Einstein, Leonardo da Vinci dan Walt Disney.

Apa yang dapat digambarkan melalui filem adalah bagaimana ia memberikan teguran sinis kepada ibu bapa yang terlalu mementingkan akademik tanpa menghargai bakat pada seorang anak dan memberikan kasih sayang sepatutnya dan kepada guru pula, ia memberikan satu persepsi bahawa kanak-kanak dilahirkan dengan kemahiran dan daya penerimaan yang berbeza. Maka, mereka perlu disalurkan dengan cara yang betul untuk menguasai pelajaran dan bukan menggunakan pendekatan memarahi dan meleteri membabi buta sahaja.

Sebuah filem yang mempunyai tema sangat bagus. Bukan seperti filem Malaysia yang kosong dengan jalan cerita yang haru biru merosakkan minda dan menjolok tekak sehingga mual dan jemu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s