Acheh : Haramkan seluar panjang ketat dan jeans

Hari ini, saya berasa tertarik dengan satu isu yang dipaparkan dalam Kosmo berkenaan pengharaman kaum wanita di Acheh daripada memakai seluar panjang ketat dan jeans bermula tahun hadapan.

Menurut ketua daerah, Ramli Mansur bahawa mana-mana wanita yang ingkar dan gagal menepati ketetapan yang ditentukan, maka seluar yang mereka pakai akan digunting serta merta dan digantikan dengan skirt yang disediakan secara percuma oleh pemerintah Aceh Barat. Malahan tidak terkecuali golongan lelaki di mana seluar pendek juga diharamkan.

Saya berasa terpanggil untuk berkongsi dengan berita ini kerana ia amat berkait rapat dengan budaya pemakaian wanita tempatan sekarang yang amat menjolok mata walaupun bertudung litup. Seolah-olah pemakaian sedemikian menjadi trend di seluruh negara tidak kira di bandar besar mahupun di kampung pedalaman. Di mana-mana sahaja kita bisa melihat peratusan besar wanita berpakaian jeans ketat dan baju yang sendat sehingga menampakkan yang tersirat ini. Kenapa menjadi satu permasalahan pula untuk berpakaian sebagaimana yang disyariatkan?

Di manakah silapnya gambar di atas?

Rasulullah saw bersabda :

Telah berkata Aisyah, “ Sesungguhnya, Asma’ binti Abu Bakar menemui Nabi saw dengan memakai busana yang nipis ” , Maka nabi berpaling daripadanya dan bersabda “Wahai Asma’ , sesungguhnya apabila wanita itu telah baligh (sudah haid) tidak boleh dilihat daripadanya kecuali ini dan ini , sambil mengisyaratkan kepada muka dan tapak tangannya”.

Dalam sebuah riwayat dari Abdullah bin Abi Salamah bahawa Umar Bin Khattab r.a menghadiahkan kepada seseorang dengan pakaian nipis buatan Mesir Lama, kemudian berkata, “Jangan dipakaikan kepada isteri-isteri kamu!” Lalu seseorang berkata “ Ya Amirul Mukminin aku telah memakainya untuk isteriku, kemudian memutarkan badannya tetapi tidak kelihatan auratnya .” selanjutnya Umar berkata, “Memanglah auratnya tidak nampak, tetapi bentuk tubuhnya nampak”.

Maka, sayugianya saya berharap perundangan sebagaimana yang bakal dilaksanakan di Acheh menjadi contoh kepada negara Malaysia untuk turut menjejak langkah yang sama agar lebih memakmurkan pandangan mata dan mengurangkan dosa-dosa sama ada kepada pihak lelaki mahupun wanita itu sendiri dengan mengamalkan hidup yang hanya untuk keredhaan Yang Maha Esa.

“Sesungguhnya termasuk ahli neraka, yaitu perempuan- perempuan berpakaian tetapi telanjang, yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk berbuat maksiat. Mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya.” (Riwayat Muslim)

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s