Percintaan ‘vampire’

Sudah lama benar rasanya tidak menonton dvd. Namun, siang tadi saya mengambil kesempatan yang ada untuk menonton filem Twilight daripada tidur di siang hari. Pertama sekali, saya berasa teruja dan ia memang sebuah filem yang mempunyai kelainan berbanding filem vampire yang lain.

Mungkin sebelum menonton filem ini kita meneka bahawa pasti wujudnya unsur-unsur yang ganas, aksi memberahikan dan pengaliran darah  sepanjang masa. Nyata sekali, ia adalah tekaan yang silap kerana filem ini lebih menekankan mengenai hubungan percintaan di antara seorang gadis manusia dengan salah seorang daripada puak vampire tersebut.

Filem yang diadaptasikan daripada novel karya Stephanie Meyer iaitu salah satu daripada novel yang menduduki lima buku bestseller di pasaran antarabangsa ini telah mengutip pendapatan tayangan sebanyak USD70.6 juta di Amerika Syarikat.

Kisahnya bermula apabila Bella yang berhijrah kolej di pekan Forks iaitu satu wilayah terpencil di Washington. Namun, di situ Bella telah jatuh cinta dengan Edward Cullen, remaja lelaki yang kacak dan merupakan sebahagian daripada keluarga vampire. Ciri fizikalnya yang putih pucat, beranak mata keemasan dan bersuara lunak telah menarik minat Bella untuk mengenali dengan lebih lanjut. Salasilahnya, Edward sebenarnya terdiri daripada keluarga Cullen iaitu vampire yang baik dan dididik tidak menghisap darah manusia sebaliknya mereka menghisap darah haiwan sahaja.

Akibat jiwa remaja yang saling bertarikan, akhirnya Bella dan Edward jatuh dalam dunia percintaan. Pendedahan demi pendedahan Edward bahawa dirinya yang sebenar nyata tidak sesekali mengubah perhatian dan minat Bella kepadanya. Klimaks filem ini apabila datangnya tiga orang vampire jahat yang telah membunuh beberapa penduduk tempatan semata-mata untuk mendapatkan darah mereka. Dan kedatangan mereka telah mencetuskan perbalahan dengan vampire terdidik (keluarga Cullen) akibat keliaran salah seorang daripada mereka iaitu dikenali sebagai James yang sentiasa dahagakan darah segar.

Sesungguhnya filem ini mempunyai unsur romantik dan suspen sehingga mengikat penonton untuk mengetahui kesudahannya. Suasana lokasi pengambaran juga begitu menarik sekali dengan unsur-unsur semulajadi yang begitu serasi dengan tema filemnya. Tidak rugi rasanya menonton filem ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s