Koleksi baru

Majalah Solusi Isu No.4Ahad yang lalu singgah ke kedai buku yang terdapat di bawah Premier Hotel, Sibu. Niat pada mulanya untuk mendapatkan majalah keluaran DBP iaitu Dewan Masyarakat dan Dewan Kosmik bagi kegunaan bahan tambahan dalam pengajaran. Namun, kedai tersebut sudah tidak melanggan kedua-dua majalah ini lagi. Aduhai..mengapa majalah yang bagus sebegini sudah tidak dilanggan? Adakah ianya kurang sambutan? Sebagai pengubat, sempat membelek-belek satu majalah yang agak baru di mana tertulis di hadapan kulitnya isu no.4. Ternyata, artikel yang terdapat di dalamnya amat menarik sekali dan terus membelinya untuk santapan minda dan rohani di rumah.

Majalah tersebut dikenali dengan nama Solusi. Ataupun dalam maksud yang mudah ialah “penyelesaian”. Berdasarkan tajuk majalah tersebut, kita dapat mengenalpasti bahawa tujuan ia diterbitkan untuk merungkai dan menyelesaikan kekusutan dan kekalutan kita dalam menangani soal kehidupan berkaitan soal kerohanian. Antara isu-isu yang disentuh adalah meliputi ilmu hadis, tafsir, muamalat, fiqah, sejarah dan motivasi. Apa yang menarik dalam majalah ini ialah kebanyakan artikel yang diterbitkan merupakan tulisan daripada tokoh yang cukup dikenali seperti Ustaz Zahazan Mohamed, Dr. Hj Mohd Fadhilah Kamsah, Ustz. Siti Nor Bahyah, Ustaz Zaharuddin, Ustaz Pahrol Mohd Juoi dan Uztaz Hasrizal Abd. Jamil. Bagi bidang yang berkaitan dengan keusahawanan kita dapat membaca sumbangan penulisan oleh Dr. Irfan Khairi.

Di samping itu, majalah yang diterbitkan oleh Telaga Biru Sdn. Bhd ini turut menyelitkan iklan-iklan menarik berkenaan buku yang diterbitkan oleh mereka berserta dengan promosi yang hebat. Tambahan lagi, terdapat satu kolum di mana ia berkisar mengenai ulasan sesebuah buku yang menjadi tatapan pembaca. Sekurang-kurangnya ini memudahkan pembaca untuk mengetahui buku keluaran terbaru dan sekaligus menarik minat bagi mendapatkannya dalam meningkatkan ilmu agama.

Majalah

Ternyata, kini saya sudah menambah lagi kecintaan saya kepada satu lagi bahan bacaan tetap setiap bulan sebagai koleksi selepas majalah DM, DK, Milenia Muslim dan Tunas Cipta.

Advertisements

2 thoughts on “Koleksi baru

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s