Jiwa yang luntur

Genjatan senjata daripada tentera Israel sudah pun berlalu beberapa hari yang lalu. Kini, warga Palestin menghadapi sisa-sisa kehidupan dengan penuh kehibaan. Jika dahulu mereka ditemani sanak saudara, kini mereka menjadi sebatang kara. Alangkah malangnya kanak-kanak yang hidupnya sudah keseorangan tanpa sesiapa lagi di sisi. Kehidupannya kini ditemani insan-insan yang senasib dengannya. Ketika mereka diperangi oleh askar Yahudi, rakan-rakan negara Islam yang lain hanya mampu melihat dan bercakap dari luar sambil melindungi kepentingan masing-masing.  Persidangan gempar di kalangan negara Arab yang bertujuan untuk mencari jalan penyelesaian sebaliknya menjadi perbalahan antara mereka. Akhirnya, tiada titik noktah dapat dilaksanakan.

Dengan masyarakat Palestin yang sekarang dalam kebuluran dan kesejukkan tanpa kediaman yang sudah ranap menyembah bumi, ada insan berbangsa Arab yang kaya-raya di mana asetnya puluhan billion hanya lebih mengutamakan temboloknya. Tiada sebarang kesedaran pun untuk membantu warga Palestin yang kini amat memerlukan bantuan.

Dilaporkan dalam Harian Kosmo hari ini, seorang jutawan Arab bernama Dr. Sulaiman Al-Fahim yang bersungguh-sungguh untuk memiliki empayar pasukan Liga Perdana Inggeris, Chelsea FC. Beliau merupakan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Hydra Properties yang berpangkalan di Abu Dhabi juga merupakan Pengerusi Falcon Equity, syarikat yang dikendalikan Holger Heims, bekas rakan niaga Deutsche Venture Capital (DVC) begitu bersemangat untuk mengambilalih kepentingan pasukan ini daripada Roman Abramovich. Sebelum itu, seorang lagi jutawan Arab yang memiliki kelab Manchester City beria-ia untuk membawa masuk bintang Brazil, Kaka dari AC Milan dengan tawaran sebanyak 243 juta pound (RM1.28 bilion). Tawaran yang diberikan ialah dengan gaji tahunan sebanyak 13.28 juta pound (RM69 juta) bersamaan dengan 255,000 pound (RM1.32 juta) seminggu. Ketamakan mereka dengan kuasa wang nyata sekali menyakitkan hati.

Faktor sebeginilah menyebabkan umat Islam ditindas dengan mudah kerana pihak yang jahat mengetahui bahawa semangat dan keimanan umat Islam kini sudah luntur malahan ada yang sudah semakin jauh terpesong. Ini semua disebabkan keberkesanan gerakan hegemoni yang mereka laksanakan dari dulu sehingga sekarang yang nyata sekali merosakkan akidah umat Islam. Yang kaya terus lupa yang memerlukan di bawah. Mereka tidak menyedari rezeki yang Allah swt kurniakan bila-bila sahaja boleh ditarik semula.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s