Akhirnya berjaya dikesan..

Kehadiran semula Ayah Pin yang sebelum ini cukup sinonim dengan ‘kerajaan langit’ telah mencetuskan perbezaan pendapat di antara pihak berkuasa dengan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT).

Isunya ialah apabila JHEAT yang memberikan penjelasan ayah Pin tidak perlu ditangkap. Menurut Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, Muhamad Ramli Nuh, pengasas ‘Kerajaan Langit’ itu tidak perlu ditahan kerana ajarannya sudah berjaya dilumpuhkan.

Apa yang pelik ialah sudah nyata ayah Pin yang suatu ketika dulu pernah memesongkan akidah pengikut ajarannya dibiarkan tanpa perlu diberikan pengajaran. Jika benar kegiatannya sudah berjaya dipatahkan, tetapi kenapa pihak berkuasa sukar untuk menjejaki ayah Pin sekian lama. Ini menunjukkan ayah Pin masih dilindungi oleh pengikutnya yang setia.

Saya masih ingat ketika heboh mengenai ajaran ayah Pin dulu. Pada masa itu, saya masih menuntut di universiti. Ada rakan-rakan yang membeli vcd ayah pin yang dijual secara cetak rompak dan melihat kisahnya secara beramai-ramai di komputer. Saat melihatnya, begitu ramai penganut ajaran yang terpesong itu. Dari Terengganu, ayah Pin bebas menyampaikan ajarannya sehingga dia menerima layanan bagaikan seorang menteri. Sambutan kompang dan tarian dipersembahkan kepadanya. Kelihatan orang Melayu, India dan Orang Asli begitu menyanjugi ayah Pin. Apa yang paling mengejutkan, ajaran ayah Pin tersebar sehingga ke Indonesia. Di sana, masyarakat kelihatan cukup mengenali dan mengagungkan kewibawaan ayah Pin selaku utusan ajarannya. Akhir sekali, sisipan video tersebut diakhiri dengan pemusnahan ‘kerajaan langit’ di Besut, Terengganu.

Namun, sehingga kini ayah Pin terlepas dan memerlukan satu jangka masa yang lama untuk pihak berkuasa mengesannya. Apabila berjaya dikesan dan ingin ditahan, ada pula pihak yang tidak mewajarkan tindakan tersebut. Pelik..pelik.. Tidak tahu apa nak jadi dengan negara Malaysia saya ini. Semakin hari, semakin pelik perkara yang berlaku dalam negara. Yang mungkar semakin dialu-alukan, yang makruf sering disalah erti dengan muncul pelbagai alasan dan fatwa.

Malaysia…malaysia…………

Advertisements

3 thoughts on “Akhirnya berjaya dikesan..

  1. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post
    and if I could I want to suggest you some interesting things or advice.

    Maybe you can write next articles referring to this article.
    I want to read even more things about it!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s