Menteri Termiskin

Hari ini terasa amat bosan. Sinaran matahari amat memeritkan. Hingga saya berada di bilik terasa bahangnya walaupun sudah memasang kipas dengan kelajuan yang maksima. Ternyata, anginnya hanya berlalu tanpa memberikan kedinginan kepada tuan badan. Kekhusyukan saya berbaring sambil membaca novel karya Faisal Tehrani sedikit terganggu dengan persekitaran begini. Akhirnya, saya bingkas. Menyelak laptop dan terus melayari alam internet..

Selepas berkunjung ke sana sini, akhirnya tertarik kepada satu artikel dari indonesia. Tuan blognya menukilkan satu kisah mengenai menterinya yang bernama Anton Apriantono. Berdasarkan laporan kekayaan penyelenggara negara (LHKPN), jumlah kekayaan beliau hanya Rp 388.936 juta. Mungkin rakyat Malaysia terbeliak matanya melihat dan mendengar angka ini. Namun diingati, kadar pertukaran mata wang Rupiah kepada Ringgit Malaysia (RM) adalah kecil nilainya berbanding nilai RM. Saya tidak pasti berapakah kadar mata wang RM dengan Rupiah pada masa ini.

Mengikut kisahnya, Pak Anton adalah satu-satunya Menteri yang paling senang untuk dihubungi dan didekati. Di ruang parking rumahnya hanya mempunyai dua buah kenderaan. Salah satunya ialah Kijang keluaran 1994. Ini adalah amat berbeda dengan menteri lainnya yang biasa mempunyai koleksi kenderaan terbaru di halaman mewah mereka.

Antara kata-kata daripada Pak Anton yang membuatkan saya tertarik ialah

Kalau pemimpin tidak bisa menjadi uswah (teladan), jangan berharap anak buah mengikuti

Ini adalah prinsip yang menjadi pegangan Pak Anton. Ketika saat keluar daerah menaiki pesawat, Pak Anton lebih senang dengan kelas ekonomi. Beliau tidak mahu untuk duduk di kelas bisnes. Menurut beliau lagi, “Kalau menterinya (pakai) ekonomi, anak buahnya nggak ada yang berani (di kelas) bisnis,” ungkapnya lantas tersenyum. Amalan Pak Anton mengingatkan diri saya teringat kepada satu kisah mengenai Ketua Menteri Pulau Pinang sekarang, Lim Guang Eng yang turut menjejak langkah yang sama. Ceritanya boleh saja anda ikuti di sini.

Berbalik semula kepada kisah Pak Anton di mana beliau tidak gemar untuk menginap di hotel yang lebih dari tiga bintang. Menurut beliau, sambutan VVIP kepada para pemimpin haruslah dikikis. Kerana ia adalah suatu pembaziran. Tambahan lagi, Pak Anton lebih gemar untuk bermalam di rumah petani jika dibandingkan dengan hotel. Dia lantas menceritakan pengalamannya ketika menginap di rumah salah seorang petani di Karawang. “Saat itu, atap rumahnya sudah mau roboh,” katanya seraya tersenyum lebar. Ternyata, semangat dan keprihatinan Pak Anton memahami rakyat sukar untuk dilihat pada pemimpin dunia yang lain. Saya pasti dan belum pernah kedengaran pemimpin rakyat tidur dan bermalam di rumah rakyat biasa yang susah.

Gambar hiasan

Gambar hiasan

Semoga kisah Pak Anton ini bisa sahaja dijadikan sebagai iktibar dan contoh kepada pemimpin yang lain. Walaupun menduduki jawatan tertinggi, tapi biar lah hidup dengan sederhana. Ini amat berbeda dengan pemimpin lain yang lebih suka kepada hidup yang digelumangi glamour. Yang paling diutamakan ialah bagaimana amanah yang diberikan dilaksanakan dengan sebaik mungkin.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s