Dunia masakan..

Bagi sesiapa yang selalu melihat siaran astro channel103, sudah pastinya mengenali insan yang bernama Jamie Oliver. Rancangan The Naked Chef telah melonjakkan nama Jamie dalam bidang masakan sehingga dikenali di seluruh pelosok dunia. Sesungguhnya beliau seorang yang dilahirkan daripada keluarga yang mempunyai restoran sendiri.

Ketika berusia 11 tahun, beliau sudah pun membantu keluarganya di restoran di mana pada masa itu tugasnya adalah hanya menyediakan makanan berasaskan sayur-sayuran. Usia 16 tahun beliau telah belajar di Westminster Catering College, kemudiannya melanjutkan pelajaran ke Perancis dan akhir sekali bertugas sebagai ketua chef pastri di The Neal Street Restaurant. Selepas itu, Jamie telah bekerja untuk Rose Gray dan Ruth Rogers di River Cafe untuk tiga tahun setengah lamanya. Di restoran inilah, bakat Jamie dikenalpasti oleh seorang prodesur yang kebetulan membikin filem di restoran tersebut. Saat mula berubah dalam kehidupan Jamie di mana produser tersebut menerbitkan satu program masakan yang kini dikenali cukup ramai “The Naked Chef” dan Jamie adalah chefnya. Dari detik ini, Jamie menjadi terkenal sehingga membolehkan beliau dianugerahi Beacon Fellowship Prize.

Apa yang penulis tertarik mengenai insan bernama Jamie Oliver ialah sumbangan beliau kepada masyarakat. Setelah menempah nama dan kejayaan dalam bidang masakan, beliau telah membuka satu yayasan dikenali Fifteen Project di mana para remaja yang gagal dalam kehidupan (penagih dadah, pencuri..) digalakkan untuk menyertai yayasan ini. Niatnya adalah untuk mengubah nasib golongan berkenaan dengan memberikan latihan yang cukup untuk menjadi chef yang terbaik dan menjadi insan yang sempurna di mata masyarakat. Buktinya ramai yang berjaya dalam kehidupan mereka. Contohnya,

Dwayne Working at Pizza Express
Kerryann Now has two children and is working at a supermarket cheque-out, but would like to get back into cooking
*Ralph Chef de partie at Spotted Pig, New York’s first gastropub
Johnny Has set up his own catering business in Australia

*Tim Chef de partie at Moro restaurant, London
*Ben Chef de partie at Theo Randall, InterContinental, Mayfair, London
*Elisa Journalist on the Daily Express
*Warren sous chef at Hope & Anchor, a gastropub in Waterloo, southeast London

Keadaan ini rasanya masih lagi belum dilaksanakan di bumi Malaysia. Adakah chef-chef yang cukup dikenali di negara ini masih tidak mempunyai kesedaran betapa besarnya faedah boleh dinikmati hasil daripada projek sebegini. Kadar pengangguran sudah semestinya akan berkurangan. Ekonomi dalam industri pemakanan pula pasti melonjak naik dengan peningkatan restoran yang pelbagai. Masalah sosial di kalangan masyarakat yang kini semakin bernanah mungkin dapat dirawat dengan penyertaan golongan remaja dalam projek ini. Agaknya sudah tiba masa untuk para chef di Malaysia mencurahkan segala pengalaman dan kemahiran mereka kepada tenaga baru kerana yang pasti ini akan memberikan keuntungan kepada masyarakat dan negara.

One thought on “Dunia masakan..

  1. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
    My blog has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it
    looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know
    any solutions to help stop content from being ripped off?
    I’d definitely appreciate it.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s