Syawal bakal menjelang…

Bersalam-salaman tanda kemaafan

Bersalam-salaman tanda kemaafan

Hari ini sudah enam belas hari umat Islam menunaikan puasa. Ini menandakan tinggal beberapa hari sahaja lagi umat Islam akan meraikan aidilfitri pula. Di Malaysia, sambutan bulan syawal amat meriah sekali jika dibandingkan dengan sambutan bulan ramadhan. Kemeriahan hari rayanya disambut sehingga berhari-hari dan ada sehingga seminggu secara berterusan. Maka, tidak mustahil bahawa umat Islam di Malaysia menyambut kehadiran syawal dengan begitu mengujakan sekali. Keadaan ini amat berbeza jika dibandingkan di Timur Tengah di mana bulan syawal disambut secara sederhana sahaja. Inilah bezanya syawal di Malaysia dengan negara lain.

Sehubungan ini, ada umat Islam yang sudah pun menempah baju raya sebelum ramadhan lagi. Ada juga yang berbisnes menjual kuih-kuih dan biskut raya. Tidak ketinggalan ada yang sudah mengecat dan mengindahkan halaman rumah. Jelaslah, sambutan hari raya begitu ditunggu-tunggu oleh umat Islam di Malaysia amnya.

Harian Metro hari ini menyiarkan di mana seorang pelajar wanita IPTA pengsan ketika berasak-asak membeli belah pakaian raya di Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR) Kuala Lumpur. Keadaan ini adalah biasa setiap kali menjelangnya bulan syawal apabila umat Islam berpusu-pusu mendapatkan bekalan hari raya sebelum pulang ke kampung halaman. Tiket-tiket bas untuk ke kampung sudah semestinya laris bagaikan pisang goreng di tika ini. Berita gembira dikhabarkan sebanyak 5,600 bas disediakan untuk balik ke kampung. Betapa hebat sambutan hari raya di Malaysia.

Beberapa hari lagi, di radio-radio mahupun televisyen akan kedengaran lagu-lagu raya yang sudah semestinya mengimbau kenangan kepada warga Malaysia yang menyambutnya. Bagi yang bertugas dan tidak dapat balik ke kampung, perasaan sedih dan syahdu bertakhta di hati. Arakian, saluran komunikasi menjadi perantara bagi mengubat kesyahduan di pagi raya.

Apa yang ingin disampaikan, sambutlah syawal kali ini dengan penuh kesyukuran dan sederhana. Bersyukur atas kemenangan kita menyempurnakan kewajipan rukun Islam iaitu berpuasa di bulan ramadhan ditemani amalan-amalan sunat yang kita telah amal kan. Semoga ia disuburkan dalam kehidupan secara berterusan. Dan besederhanalah kerana ia lebih baik untuk diri.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s